Om kredittscoren

I en lånesammenheng hører man ofte om «kredittscore» og «kredittverdighet» som noen viktige begreper av høy betydning. Dessverre er det nok de færreste av oss som faktisk vet hva disse begrepene betyr, og hvorfor det er så viktig å ha en god kredittverdighet.

Vi har derfor samlet de viktigste tingene å huske nedenfor, så du har mulighet til å ta full kontroll over din egen økonomiske situasjon og forhåpentligvis forbedre den.

Hvorfor er det viktig å ha en god kredittscore?

Det kan være lurt å kjenne sin kredittscore fordi den er et uttrykk for hvor kredittverdig du er i bankens øyne. Med andre ord forteller din kredittscore noe om hvor sannsynlig det er for deg å kunne ta opp et større lån til f.eks. bil, bolig eller bedrift i banken.

Hvordan regner vi ut din kredittscore?

Kredittscoren er utregnet på bakgrunn av informasjon fra bankenes svar på tusenvis av andre sine lånesøknader. PÅ denne måten kan vi finne ut av hva som kreves for å få en lånesøknad godkjent, og dermed også når en søknad avvises. Slik kan vi med hjelp av en avansert statistisk analyse utregne sannsynligheten for å få en lånesøknad godkjent. Denne sannsynligheten vil altså være selve kredittscoren.

Det vil si at en kredittscore på 85 % skal tolkes sånn at 85 % av de personene som har samme finansielle situasjon som brukeren, vil få sin lånesøknad godkjent.

Kredittscoren utregnes altså ved at den informasjonen brukeren oppgir om sin finansielle situasjon via Polaris Finans, blir sammenlignet med allerede eksisterende data om andres finansielle situasjon.

Vår metode er valid (se disclaimer i bunnen) ettersom den er basert på tusenvis av andres lånesøknader. På denne måten har vi en detaljert viten om hva bankene legger vekt på, når ens finansielle situasjon evalueres.

Hva vil det si å være kredittverdig?

Kreditværdighed er kort fortalt en persons evne til at tilbagebetale et lån. Du kan derfor betegnes som kreditværdig, hvis banken (eller andre kreditorer) vurderer, at du har en god økonomi, og at de derfor godt tør låne dig penge. Du har således en god mulighed for at optage et lån og på anden måde låne kredit. Derimod bliver du af banken betegnet som ikke-kreditværdig, hvis du har en stor gæld, som du ikke tilbagebetaler på.

Kredittverdighet er kort fortalt en persons evne til å tilbakebetale et lån. Du kan derfor betegnes som kredittverdig hvis banken (eller en annen kreditor) vurderer at du har en god økonomi og at de derfor ønsker å låne deg penger. Du har dermed gode muligheter for å ta opp et lån, og på andre måter ta opp kreditt. Derimot blir du betegnet som ikke-kredittverdig av banken dersom du har en stor gjeld som du ikke tilbakebetaler på.

Hvordan kan jeg få god kredittverdighet?

Overordnet er det tre ting du kan gjøre for å forbedre din kredittverdighet:

  • Få ned gjelden din
  • Spar penger der det er mulig
  • Skap en høy og stabil inntekt

Hvis du har gjeld burde du først og fremst sørge for å få den betalt ned så raskt som mulig. Dersom du ikke har gjeld, men fortsatt en lav eller middels kredittverdighet, skal du istedenfor fokusere på å øke din inntekt. En lav inntekt gjør det nemlig vanskeligere for banken å stole på at du kan nedbetale et evt. lån. Du kan blant annet øke din inntekt ved å jobbe mer eller investere i firmaer, eiendommer osv.

Hvordan påvirker kredittverdighet økonomien min?

Din kredittverdighet har stor betydning for de økonomiske beslutningene du tar i livet. Når du for eksempel skal ut og kjøpe ditt første hus vil det være nødvendig med en god kredittverdighet for å få tatt opp boliglånet. Det samme gjelder når du skal ut og kjøpe din første bil. En dårlig kredittverdighet kan med andre ord være en stor hindring når du skal ut og skaffe deg betydningsfulle ting.

Sørg derfor så tidlig som mulig å tenke over hvordan du kan opparbeide deg en god kredittverdighet. En god kredittverdighet hos banken vil nemlig ikke bare bety at du kan ta opp et lån. Det vil som oftest også bety at du kan få et lån med bedre rente og vilkår generelt sett.

Disclaimer

Kredittscoren gir et veiledende svar på brukerens sannsynlig til å få en lånesøknad godkjent, men den skal brukes med forbehold. Flere faktorer enn oppgitt i formularet brukes i bankenes evaluering av søkerens finansielle situasjon. Videre er søknader meget individuelle, og sammenligningen med eksisterende data er derfor kun veiledende. Dette ettersom brukerens finansielle situasjon kan differensiere seg på noen punkter fra de eksisterende søknadene som vedkommende sammenlignes med.

Videre er kredittscoren utregnet på bakgrunn av bankenes tilbakemelding på søknader til forbrukslån, og ikke billån eller boliglån. Kredittscoren gir derfor kun et veiledende svar om en søkers sannsynlighet for å få et forbrukslån godkjent, men ikke et billån eller boliglån. Kredittscoren er videre utregnet på bakgrunn av spesifikke bankers kriterier for å få en søknad godkjent. Disse kriteriene varierer fra bank til bank, og dermed er vår kredittscore et veiledende estimat, da andre banker kan vektlegge andre faktorer.